Articles

PGM Jangkaan Pasaran

Posted by  Zuliera
1 Sep 2016 0 comments

Bekalan yang lebih tinggi diimbangi oleh permintaan penukar pemangkin

Platinum Group Metals (PGM) harga akan meningkat pada tahun ini. Menurut pakar, permintaan PGMs mungkin melebihi pengeluaran pada tahun ini. Hasilnya, logam berharga dijangka mencatat defisit dalam 2016. Masih disokong oleh pertumbuhan China, pengeluaran automotif akan meningkat, jadi permintaan penukar pemangkin akan terus melonjak.

 

Selain itu, faktor-faktor makroekonomi yang lebih luas, seperti pengetatan kewangan secara beransur-ansur di Amerika Syarikat, akan membawa kepada harga PGMs yang lebih tinggi.

 

Sebagai peringatan, harga PGMs sebelum ini jatuh pada tahun 2014 sebagai pengeluaran pulih selepas setahun buruk bagi semua bahan-bahan mentah secara umum, digabungkan dengan akhir mogok di lombong platinum dalam Utara Afrika. Baru-baru ini, penurunan permintaan bagi kenderaan diesel kerana skandal Volkswagen, juga punca harga turun pada tahun 2015

Platinum: dari lebihan kepada defisit

 

Walaupun pemangkin sekerap kitar semula menurun sebanyak 14% kepada 930,000 auns, permintaan platinum untuk penukar pemangkin meningkat sebanyak 2% kepada 3 juta auns pada tahun 2015. Tetapi kedua-dua kenaikan pengeluaran lombong dan skandal Volkswagen pertama bertukar pasaran platinum ke dalam lebihan bekalan 265,000 auns.

 

Walau bagaimanapun, didorong oleh undang-undang baru yang dilaksanakan pada pengeluar pemangkin auto, pasaran platinum harus masuk ke dalam defisit kira-kira 800,000 auns. Sekarang, Platinum dijangka mengakhiri tahun ini pada $ 1,200 per ounce.

 

Palladium: mengurangkan kekurangan

 

Pada tahun 2015, peningkatan 9% dalam pengeluaran lombong banyak mengurangkan kekurangan palladium ke arah 290,000 auns. Auto pemangkin sekerap juga disokong bekalan sekitar 1.6 juta auns. Sehingga 4%, permintaan untuk penukar pemangkin baru mencapai 6, 89 juta auns walaupun.

 

Sekarang pada $ 597, palladium dijangka dijual pada $ 750 satu auns sebelum akhir tahun.

Bagi mengurangkan turun naik kadar palladium, walaupun pengeluar seperti Norilsk Nickel - salah satu daripada pelombong terbesar palladium di dunia - baru mula membeli palladium di pasaran.

 

Rhodium: disasarkan oleh gambits spekulatif

 

harga Rhodium menjunam minggu ini apabila bank-bank kurangkan tawaran mereka untuk menarik pembeli industri kerana sukar diperolehi hari ini.

 

PGM penapis Johnson Matthey dan BASF masing-masing berakhir Khamis pada $ 675 / oz dan $ 680 / oz selepas memulakan minggu ini pada $ 725 / oz.

About

Anda akan jumpa beberapa artikel mengenai bisnes kitar semula catalytic converter dan berita terkini pasaran PGM.

Categories

Arkib