Articles

Puncak Permintaan Palladium Dari Industri Kereta Cina

Posted by isahora
29 Mei 2019 0 comments

cars industry china

 

Pengeluar autokatalis meramalkan bahawa, pada 2018, permintaan untuk platinum dan paladium dalam industri kereta akan bergerak ke arah yang bertentangan.

Permintaan paladium terus meningkat

Palladium adalah komponen utama dalam penukar katalitik, yang digunakan untuk membersihkan asap ekzos. Satu laporan daripada Johnson Matthew Plc. baru-baru ini menunjukkan bahawa penggunaan palladium dalam penukar pemangkin berkemungkinan mencapai puncak pada 2018. Ini disebabkan peningkatan permintaan untuk kenderaan petrol, dengan sektor kereta Cina memainkan peranan utama dalam hal ini. Malah, Kementerian Perlindungan Alam Sekitar negara komited untuk mengurangkan pencemaran udara. Itulah sebabnya pembuat kereta perlu menyesuaikan diri dengan menambah lebih banyak logam berharga dalam penukar pemangkin mereka. Negara ini mempunyai langkah anti-polusi yang ganas sejak tahun 2013; terutamanya apabila ia memperkenalkan satu set larangan yang dikenali sebagai Pelan Tindakan Kebangsaan mengenai Pencemaran Udara.

Peter Duncan, Pengurus Besar penyelidikan pasaran di Matthey, yang berpangkalan di U.K, menulis dalam laporan bahawa "Prospek pertumbuhan yang signifikan dalam beban palladium Cina telah semakin dekat, kerana ia kelihatan semakin mungkin beberapa bandar dan wilayah akan melaksanakan peraturan baru lebih awal. Ini boleh berlaku seawal tahun depan dan akan menyebabkan kenaikan dua kali ganda dalam penggunaan palladium pada kereta China. "

Sedangkan Platinum sedang menurun

Berbeza dengan paladium, platinum, logam berharga lain yang terkandung dalam penukar, berada dalam bentuk yang sangat miskin. Platinum adalah pemangkin penting dalam enjin diesel. Tetapi jualan kereta diesel telah menurun. Ini adalah akibat dari skandal pembuat kereta yang mengakui menipu dalam ujian pelepasan untuk mendapatkan kelulusan peraturan.

Pada masa yang sama, apabila orang tua yang dibuang, terdapat peningkatan bekalan logam dari penukar katalit yang digunakan.

Pasaran platinum akan bergerak lebih jauh ke lebihan pada tahun 2018 memandangkan kenaikan permintaan industri lebih besar daripada penurunan penggunaan autokatalis dan pembelian pelaburan yang kurang. Matthey menambah bahawa "pengeluaran lombong akan terus lemah".

Sumber: Bloomberg & Ahli ekonomi