Articles

Prospek untuk Platinum

Posted by  isahora
30 Mei 2019 0 comments

platinum bar

Satu logam mulia yang kini bernilai melabur adalah platinum, lebih murah daripada emas lagi, menurut banyak, dalam permintaan yang lebih besar. Tetapi apakah prospek Platinum?

40% daripada tuntutan itu berasal dari industri automobil; Platinum adalah komponen penting bagi penukar katalitik, kini komponen penting untuk semua kenderaan. Aplikasi perindustrian lain termasuk perhiasan (30%) dan pelaburan (10%).

Platinum, bersama dengan emas dan perak, adalah perlindungan terhadap pasaran ekuiti yang runtuh. Apabila stok dan bon jatuh, pelabur akan melihat kepada logam berharga ini, sehingga menyebabkan turun naik harga. Apabila Amerika Syarikat menghadapi kemelesetan tahun 2008, harga platinum melonjak sebanyak 70% manakala harga emas meningkat sebanyak 45%.

Menjelang akhir tahun 2015, para pelabur, dan masih takut akan kemerosotan dengan, menurut Wall Street Journal Survey, 21% ahli ekonomi mempercayai bahawa Amerika akan mengalami kemurungan dalam tahun depan; satu peratusan dua kali setinggi yang dilaporkan pada tahun 2015. Seperti yang dilaporkan Paul Krugman di New York Times: "Ia bukan kemelesetan, sekurang-kurangnya belum, tetapi itu pasti jeda dalam kemajuan ekonomi."

Iklim ekonomi suram ini akan meningkatkan permintaan terhadap aset berbalik kemelesetan seperti emas, perak dan platinum. Di samping itu, defisit bekalan dijangka tahun ini dan dengan itu harga platinum dapat mengatasi emas dalam masa terdekat. Untuk memenuhi jangkaan atas permintaan, pembekal platinum perlu mengakses stok simpanan mereka. Selain itu, Majlis Pelaburan Platinum Dunia meramalkan penurunan stok sebanyak 20% (kepada 2 juta auns).

Walaupun tahap ini mungkin kelihatan mencukupi, selera pasaran untuk aset berbalik kemelesetan boleh menjadi sangat luar biasa. Malah, pada suku pertama sahaja, permintaan emas ETF lebih daripada 11 juta auns dan jumlah permintaan pelaburan hampir 20 juta.

Jadi ingat - jika pelabur beralih kepada platinum, ia boleh menghantar harga terbang!

About

Anda akan jumpa beberapa artikel mengenai bisnes kitar semula catalytic converter dan berita terkini pasaran PGM.

Categories

Arkib