Articles

Peningkatan upah dalam perlombongan Stillwater

Posted by  isahora
30 Mei 2019 0 comments

stillwater minin

Kira-kira 760 pekerja kesatuan di Stillwater Mining akan menerima kenaikan 5 peratus dalam tempoh dua tahun akan datang di bawah perjanjian baru dengan pemilik Sibanye Gold Ltd., syarikat itu mengumumkan hari Isnin.

Kenaikan gaji untuk pelombong yang diwakili oleh United Steelworkers adalah satu lagi pantulan harga yang lebih baik untuk logam berharga dan satu langkah penting bagi pemilik syarikat baru Afrika Selatan, pegawai kesatuan dan syarikat itu berkata.

"Kami mendapat apa yang kami dapat dari mereka. ... Ia adalah penyelesaian yang adil. Sesetengah orang berfikir ia mungkin lebih, dan ada yang tidak fikir kita akan mendapat apa-apa ", kata Scott McGinnis, presiden 11-0001 tempatan Steelworkers.

Mereka memanggil "upah semula" pusingan terakhir rundingan untuk pekerja di lombong Nye utama Stillwater dan Columbus. Ini membolehkan kedua-dua pihak merundingkan semula hanya upah dalam perjanjian semasa. Kakitangan Stillwater adalah antara penerima gaji paling tinggi setiap jam di negeri ini.

Jadi semua pekerja menerima kenaikan upah 2 peratus menjelang Januari 2018. Kemudian naik 1 peratus dari Januari 2018 hingga Jun 2018. Akhirnya mereka akan menerima kenaikan 2 peratus pada tahun terakhir menjelang Jun 2019.

Peningkatan itu didasarkan pada perjanjian perbalahan yang ditandatangani pada Februari 2016. Iaitu ketika pelombong tidak menerima kenaikan gaji selepas harga logam jatuh dari tebing dan Stillwater kehilangan wang. Pelombong telah dua kali menolak tawaran empat tahun itu, yang telah dibatalkan pada tahun 2015.

Perjanjian paling baru ini adalah "diluluskan" oleh penambang kesatuan, kata McGinnis, menolak untuk membebaskan spesifikasi.

Kesatuan itu akan merundingkan semula pekerja bagi tambang di Stillwater, Boulder Timur berhampiran Big Timber, kata McGinnis. Tarikh akhir adalah akhir tahun ini, katanya.
Pegawai di Sibanye, yang menyelesaikan pengambilalihan $ 2.2 bilion Stillwater Mining Co musim bunga ini, berkata kesepakatan dengan kesatuan itu penting untuk meneruskan operasi di satu-satunya milik Amerika Utara mereka.

"Kami perhatikan dan digalakkan dengan cara yang bijak dan matang di mana pihak berkepentingan terlibat, untuk bersetuju dengan hasil yang saling menguntungkan bagi Syarikat dan pekerja," kata CEO Sibanye, Neal Froneman dalam satu siaran berita.

Bayaran pangkalan rata untuk penambang Stillwater adalah antara $ 29 dan $ 30 per jam (kira-kira $ 62,000 setiap tahun), dan mendahului sekitar $ 34 sejam, kata McGinnis.

Pegawai Stillwater telah menyatakan bahawa menambah insentif prestasi, insurans kesihatan dan sumbangan persaraan menimbulkan pampasan purata pelombong kepada kira-kira $ 126,000 setiap tahun.
Stillwater, sekarang merupakan bahagian dari Sibanye, adalah pengeluar platinum dan paladium hanya di Amerika Utara. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat perhiasan, penukar pemangkin untuk kereta dan produk lain.


Sumber: Erik OLSON / Billingsgazette.

About

Anda akan jumpa beberapa artikel mengenai bisnes kitar semula catalytic converter dan berita terkini pasaran PGM.

Categories

Arkib