Articles

Peningkatan harga palladium yang tidak dapat dicapai

Posted by  isahora
29 Mei 2019 0 comments

platinum palladium for 2 years

 

Sejak pemecahan kes Volkswagen, permintaan untuk paladium, logam yang digunakan dalam pembuatan penukar katalitik untuk kereta bertenaga petrol, adalah kuat. Digunakan oleh industri automotif untuk mengeluarkan penukar katalitik untuk enjin petrol, logam itu hampir dengan tahap bersejarah tertinggi. Di pasaran logam, yang telah diserang oleh pertikaian perdagangan Sino-AS yang semakin meningkat, palladium sendiri.

"Sejak pertengahan bulan Ogos, harga logam kelabu perak telah meningkat sebanyak 28% pada $ 1,095 satu auns pada Jumaat lepas, palladium, untuk kali kedua tahun ini, hampir dengan rekod sejarahnya 2001."

Kali pertama adalah pada bulan Januari. Pada harga ini, palladium juga hampir sama mahal seperti emas, yang ounce didagangkan sekitar $ 1,185 pada malam hujung minggu.

Digunakan dalam pembuatan penukar katalitik untuk enjin petrol, palladium adalah mangsa kejayaannya. Sejak pemecahan kes Volkswagen, permintaan telah menjadi sangat kuat dan bekalan logam lebih terhad. Skandal "Dieselgate" mencetuskan pembalikan trend di Eropah yang mana palladium sangat memberi manfaat.

Ramalan sukar

Sementara para penganalisis di Commerzbank mengatakan peningkatan "mungkin didorong terutamanya oleh spekulasi", orang-orang UniCredit memetik "pemulangan kebimbangan mengenai tawaran itu" selepas sekatan AS terhadap Rusia, pengeluar paladium terbesar.

Bagi Morgan Stanley, "defisit berterusan" bekalan pasaran paladium membuatnya "cerita yang berstruktur positif", dan sempurna "utuh". Penganalisis di bank AS meletakkan logam berharga di bahagian atas termometer mereka yang termasuk lapan belas logam dan bijih. Citigroup sama-sama optimis dan melihat harga kenaikan auns kepada $ 1,200 menjelang suku kedua 2019.

platinum palladium price for 2 years

Keletihan cepat saham

Pada kadar ini, stok paladium global mengikis pesat. "Tahap pengeluaran perlombongan tidak dapat dipenuhi dengan mudah, permintaan perlu disesuaikan," kata Morgan Stanley. Pembuat kereta boleh mencari pengganti dan berpaling ke arah platinum yang harganya sekarang jauh lebih rendah: hingga 820 dolar per auns, ia tidak murah berbanding dengan palladium selama 17 tahun. Tetapi ia akan mengambil masa - sekurang-kurangnya dua hingga tiga tahun, supaya teknik ...

About

Anda akan jumpa beberapa artikel mengenai bisnes kitar semula catalytic converter dan berita terkini pasaran PGM.

Categories

Arkib