Articles

Pencemaran yang berpindah dari Jerman ke Eropah Timur

Posted by isahora
29 Mei 2019 0 comments

cars pollution

Beberapa bulan yang lalu, Mahkamah Pentadbiran Persekutuan Jerman mengambil keputusan untuk mengharamkan pelbagai kenderaan diesel dari lalu lintas beberapa bandar besar seperti Düsseldorf dan Stuttgart, kami menyebutnya dalam artikel ini.

Sudah tentu, tindakan ini sangat bermanfaat untuk bandar-bandar besar Jerman, yang melihat kadar pencemaran mereka berkurang. Walau bagaimanapun, keputusan ini hanya mengalihkan masalah dari satu negara kepada yang lain.

"Kami hanya memindahkan masalah pencemaran di EU daripada menyelesaikannya"; Pakar dari Persekutuan Pengangkutan dan Alam Sekitar Eropah

Sesungguhnya, sejak larangan mereka di bandar-bandar besar ini, kereta diesel kehilangan nilai di kalangan pengguna Jerman, yang menjualnya. Akibatnya, mereka kini membanjiri pasaran kereta terpakai. Ini menyenangkan bagi negara-negara di Eropah Timur seperti Bulgaria, Poland dan Romania. Malah, mereka akan mempunyai akses kepada kenderaan yang padat dan murah, dan agak baru-baru ini kerana mereka berusia antara 5 dan 10 tahun dan masih hidup lama sebelum mereka.

"Risiko Eropah Timur menjadi tanah perkuburan untuk diesel Jerman sangat nyata" kata Iavor Ivanor dari CarStory.

Udara di bandar-bandar besar seperti Krakow atau Sofia, yang telah banyak dimuatkan dengan zarah halus, kedua-dua bandar raya telah mencatatkan rekod pada 2017 dengan cara ini, mungkin lebih teruk lagi kerana import kereta diesel yang telah mengeluarkan penukar pemangkin yang kaya dengan logam berharga.

Penyelesaian masalah ini adalah untuk melarang eksport kenderaan diesel ini.