Articles

Penapis Partikulat Diesel (DPF)

Posted by  isahora
30 Mei 2019 0 comments

diesel pollution

Gabungan teknologi suntikan turbo dan kecekapan bahan api yang lebih baik telah membawa kepada tahap prestasi yang bertambah baik untuk enjin berkuasa diesel. Ini, ditambah pula dengan hakikat bahawa enjin diesel adalah 15% hingga 20% lebih cekap bahan api daripada setara petrolnya yang telah menghasilkan peningkatan populariti untuk kenderaan powered diesel; setakat mana di sesetengah negara Barat mereka kini mengungguli alternatif petrol yang dipacu.

Seperti populariti berkembang, begitu juga kebimbangan mengenai pelepasan berbahaya yang dikaitkan dengan penyakit paru-paru, kanser dan penyakit jantung. Hasilnya telah menjadi undang-undang di seluruh Dunia Barat. Sekarang, adalah wajib bagi kenderaan bertenaga diesel untuk mempunyai dengan Penapis Partikulat Diesel (DPF).

Penapis Partikulat Diesel bertujuan untuk menghilangkan zarah jelaga dari gas ekzos dan tujuan versi yang lebih efisien adalah untuk membakar zarah terkumpul; bukan sekadar mengumpulkannya. Peranti moden menggunakan penapis seramik yang dibersihkan atau diperbaharui dengan membakar zarah; dan dengan platinum bertindak sebagai pemangkin. Ini menukarkan nitrogen oksida ke nitrogen dioksida di mana zarah akan mengoksidasi pada suhu yang lebih rendah; dengan itu menjadikan peranti ini lebih berkesan.

Seperti dengan penukar pemangkin pada enjin petrol, kandungan platinum dalam DPF sekerap boleh dipulihkan dan nilai; baik dari segi kewangan dan alam sekitar.

About

Anda akan jumpa beberapa artikel mengenai bisnes kitar semula catalytic converter dan berita terkini pasaran PGM.

Categories

Arkib