Articles

Matikan Scrap anda ke dalam Tunai

Posted by isahora
30 Mei 2019 0 comments

car scrap

 

Kereta lama anda mungkin telah mencapai titik di mana ia tidak lagi berjalan dan hanya mempunyai nilai sekerap. Walau bagaimanapun, ia membayar untuk memahami nilai sebenarnya. Sesungguhnya, adakah anda tahu anda boleh menukar sekerap anda menjadi wang tunai? Mungkin anda mungkin tidak bayangkan betapa banyak komponen individu yang bernilai! Ini adalah beberapa perkara yang dapat meningkatkan akaun bank serta membantu alam sekitar ketika akhirnya tiba masanya untuk berpisah dengan kenderaan lama anda ...

Bahagian-bahagian yang boleh anda kitar semula

Fenders

Fender ("Wings" di England) adalah panel logam yang melindungi roda dan bawah kenderaan, dan apabila rosak boleh mahal untuk menggantikannya. Oleh itu, spatbor lama dalam keadaan baik mempunyai nilai jualan semula yang layak.

Bumpers

Bumper, depan dan belakang, terdiri daripada beberapa lapisan aluminium, keluli, gentian kaca dan plastik, yang direka khusus untuk menghadkan kerosakan pada kemalangan laju rendah. Ini menjadikan mereka perhimpunan yang mahal, dan tua, tetapi tidak rosak, bumper mempunyai harga terpakai yang baik.

Pintu

Pintu, yang memberikan perlindungan daripada unsur-unsur, mempunyai nilai jualan semula yang baik, ditekankan oleh pelbagai komponen pintu - pemegang, kawalan tetingkap, kunci / kunci kunci, kawalan cermin dan lain-lain - semuanya menambah nilai atau boleh dijual secara berasingan.

Bateri tangan kedua

Bateri tangan kedua tidak boleh menjana banyak wang tunai, walaupun mereka boleh dibaikpulih yang boleh menambah kehidupan beberapa tahun. Walau bagaimanapun, kitar semula mereka membolehkan untuk membuang bahan kimia berbahaya dari alam sekitar.

Pengelap cermin hadapan

Wipers windscreen lebih mahal daripada yang anda fikir, dan pengelap kedua tangan anda boleh berbaloi dengan jumlah yang munasabah jika masih dalam keadaan baik.

Roda, tayar, rim

Roda, tayar dan rim semua penjana wang berpotensi, terutama jika kereta anda mempunyai roda aluminium.

Radio, sistem GPS

Sistem radio dan GPS kedua-duanya menawarkan peluang yang baik untuk menjana pendapatan tambahan pada masa sekerap.

Minyak motor lama, penapis minyak

Walaupun tidak berbaloi dengan banyak wang, anda boleh membersihkan dan memperbaharui penapis minyak dan penapis minyak lama anda dan membawa mereka ke stesen kitar semula yang dibenarkan. Faedah alam sekitar adalah besar.

Penukar pemangkin kereta

Terakhir, tetapi jauh dari sekurang-kurangnya, adalah penukar pemangkin kereta. Ia mengandungi beberapa logam berharga seperti platinum, paladium dan rhodium. Logam ini bertindak sebagai pemangkin dalam proses mengeluarkan gas dan bahan pencemar yang berisiko dari ekzos. Walaupun kecil dalam kuantiti, mereka mempunyai nilai yang besar! Selain itu, pemulihan mereka mempunyai faedah alam sekitar yang besar, dengan mengurangkan pergantungan terhadap perlombongan.

Sensor O2

Selain memainkan peranan penting dalam mengurangkan pelepasan ekzos, sensor O2 bernilai dikitar semula. Sebenarnya, semua kenderaan moden termasuk sensor O2. Malah, ia bertanggungjawab untuk mengawal nisbah oksigen ke bahan api pada tahap yang optimum. Setiap sensor O2 mengandungi platinum yang bertindak sebagai pemangkin yang cekap. Ia disebabkan oleh pengoksidaannya - pada sebarang suhu - dan ketahanan terhadap kakisan. Oleh itu, pengitar semula sensor O2 telah menjadi baik secara kewangan dan penting dari segi alam sekitar.