Articles

Masa depan Platinum

Posted by isahora
30 Mei 2019 0 comments

platinum bar

Secara bersejarah, platinum selalu memerintahkan harga yang lebih tinggi daripada emas. Ini disebabkan oleh kekurangan bahan mentah dan kos pengeluaran tinggi yang berkaitan. Malah, pada tahun 2016, lombong platinum menghasilkan kurang daripada 5% daripada keluaran dari lombong emas.

Bagaimanapun, pada masa ini situasi ini telah berubah dan masa depan platinum menjadi tidak menentu. Dengan penurunan mendadak dalam permintaan untuk platinum, dan jatuh akibat harga pasarannya di bawah emas.

60% permintaan platinum berasal dari industri, yang utama untuk digunakan dalam penukar katalitik untuk membersihkan pelepasan kereta; tidak seperti emas, yang bergantung kepada hanya 10% daripada permintaannya terhadap kegunaan perindustrian, dan oleh itu manfaat daripada fleksibiliti yang lebih besar.

Penggunaan Perdana Platinum adalah dalam kenderaan diesel, di mana terdapat penurunan yang ketara sejak skandal pelepasan Volkswagen 2015. Digabungkan dengan keprihatinan alam sekitar yang semakin meningkat mengenai kenderaan petrol dan diesel (UK, Perancis dan China telah mengumumkan pengharaman jualan mereka pada masa depan yang tidak terlalu jauh) dan pertumbuhan hibrida dan kereta elektrik, pasti akan kedua-dua penurunan minyak harga dan akibat implikasi jangka panjang yang serius untuk platinum.

Malah, platinum juga kehilangan tanah untuk palladium, satu lagi pemangkin yang dimasukkan ke dalam enjin diesel. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, teknologi telah dibangunkan yang membolehkan peningkatan penggunaan paladium kerana secara tradisinya lebih murah daripada platinum. Akibatnya, permintaan platinum untuk pemangkin menurun sebanyak 20% antara 2007 dan 2016; manakala permintaan untuk paladium melonjak lebih daripada 50% dalam tempoh yang sama.

Oleh itu, secara ringkas, peraturan-peraturan alam sekitar, ledakan kenderaan elektrik baru-baru ini dan teknologi baru hampir pasti membawa kepada prognosis jangka panjang yang buruk untuk masa depan pasaran platinum.

Sumber: TOMIO SHIDA / Nikkei Asian Review