Articles

Kereta Baru, Peraturan Baru, Kucing Lebih Banyak

Posted by isahora
30 Mei 2019 0 comments

car parking

Permulaan peraturan kucing ...

Penukar pemangkin telah bersama kami sejak pengenalan peraturan baru pada tahun 1970-an. Terdapat lebih banyak kebimbangan mengenai pelepasan toksik daripada enjin kenderaan; dan ini mula-mula memberi kesan kepada pengeluar. Itulah bagaimana mereka memperkenalkan penukar pemangkin. Alat kawalan pelepasan ini bertujuan untuk mengurangkan tahap pencemaran toksik yang dilepaskan ke atmosfera. Untuk melakukannya, ia menggunakan campuran logam berharga - Platinum, Palladium, Rhodium - sebagai pemangkin dalam proses. Agensi Perlindungan Alam Sekitar A.S. memberi mandat bahawa, dari 1975, semua model kereta baru mesti mengandungi penukar pemangkin; penyelesaian untuk mematuhi peraturan ketat pelepasan ekzos.

Sejak itu, kebanyakan negara di dunia telah mengikuti peraturan kucing itu. Ini juga merupakan hasil pengiktirafan oleh kerajaan kesan negatif terhadap alam sekitar daripada bahan-bahan berbahaya yang dilepaskan ke atmosfera. Sepanjang dekad, undang-undang yang lebih kukuh dan lebih banyak telah diikuti dengan membawa kepada permintaan yang sentiasa berubah terhadap industri automobil.

Peningkatan bilangan kereta di seluruh dunia

Pada masa yang sama, pasaran untuk kereta telah berkembang dengan pesat. Oleh itu, pengeluar telah bertindak balas dengan membuat dan model baru dalam apa yang menjadi pasaran yang sangat kompetitif. Oleh itu, dalam empat puluh tahun atau lebih sejak penukar katalitik pertama diperkenalkan, bilangan jenis CAT telah meningkat secara tidak seimbang - lebih banyak model kereta, dan undang-undang baru memerlukan perubahan berterusan.

Kepelbagaian spesifikasi kucing ini menjadikan analisis tepat dan pensampelan kritikal untuk industri kitar semula. Sesungguhnya, ia dapat menentukan nilai kandungan logam berharga, kerana kandungan logam berharga yang digunakan dalam setiap penukar katalitik adalah berbeza.

Tambahan lagi, ketiga-tiga pengawal selia pelepasan besar - Eropah, Amerika Syarikat dan Jepun - mempunyai kriteria yang berbeza dan mungkin, dari masa ke masa, menguatkan kawalan pelepasan mereka dan jelas bahawa bilangan jenis penukar katalitik adalah besar dan berkembang. Negara-negara lain di luar tiga negara teratas akan bersekutu dengan salah satu atau tiga yang teratas, walaupun tidak semestinya secara eksklusif, dan ini menambah kekeliruan.