Articles

Emas semakin meningkat, palladium turun

Posted by isahora
30 Mei 2019 0 comments

gold bar and money

 

Ketakutan perang komersial antara China dan Amerika Syarikat telah membawa kepada kemajuan emas yang positif, walaupun tidak menentu. Sementara itu, nilai paladium dan platinum telah jatuh.

Majlis Emas Dunia menganggarkan bahawa ketegangan komersial global, digabungkan dengan penurunan nilai emas dan prestasi buruk di pasaran saham telah memburukkan lagi volatiliti emas. Malah, minggu lepas, Presiden Amerika, Donald Trump, mengancam untuk menggunakan cukai baru ke atas import China. Ini sekali gus mewujudkan lagi pergeseran antara dua gergasi ekonomi global. Perangkaan pasaran kerja Amerika, yang tidak sebaik yang diharapkan juga menyebabkan sedikit peningkatan dalam nilai emas.

Platinum dan palladium tidak mengalami pertumbuhan yang sama. Kedua-dua logam berharga ini mencapai tahap terendah selama beberapa bulan. Menurut Commerzbank, penurunan jualan kenderaan diesel di Jerman adalah punca utama ia. Ini ditambah pula dengan Agensi Persekutuan untuk Automobile KBA yang memerhatikan kejatuhan kadar kereta diesel dalam penjualan kenderaan baru dari 45% hingga 31.4% selama setahun.

Di London Platinum dan Palladium Market, satu ounce emas bernilai AS $ 914.15; jadi turun dari US $ 936 8 hari lebih awal. Satu auns paladium boleh ditukar dengan harga AS $ 906.58. Ini mewakili kejatuhan ketara dari AS $ 970 pada akhir minggu sebelumnya.

Dalam istilah yang lebih umum, variasi dalam pertumbuhan dunia mempunyai kesan yang kuat terhadap nilai-nilai platinum dan paladium. Ini disebabkan oleh fakta bahawa kedua-dua logam adalah komponen penting dalam industri kereta.

Sumber: http://www.zonebourse.com/PALLADIUM-89084/actualite/L-or-progresse-le-palladium-plonge-26294205/